Mokuso

 

Mokuso - tehnica respiratiei abdominale
Mokuso, meditatia din artele martiale, indiferent de stilul practicat, se refera, in final, la descoperirea propriilor potente individuale, la depasirea fizicului, la controlul psihicului si stapinirea ambelor de catre spirit.
Mokuso se realizeaza in sei-za: in genunchi, cu laba piciorului sting usor peste laba piciorului drept, abdomenul usor contractat, ombilicul privind usor in sus si in afara, cu fesele contractate ca si cum s-ar tine o nuca intre ele, cu spatele drept, coloana verticala ca si cum ar trece o tija de metal intre zona sacrala a coloanei si crestetul capului, genunchii departati la o latime de umeri, bratele relaxate, umerii relaxati, palmele asezate pe coapse, cu fata in jos, cam in treimea medie, respiratie abdominala: inspir pe nas, expir pe gura,  capul usor flectat astfel incit barbia sa apere zona tiroidiana, privirea la 6 metri orientata spre inainte, cu ochii intredeschisi, isi elimina orice gind parazitar din viata de zi cu zi, se concentreaza la ceea ce au de facut la antrenament, ce obiective isi propun si simt energia care ii invaluie si care provine din 3 surse: intemeietorul stilului, instructorul si energia degajata de ceilalti coechipieri, mai avansati; za-zen: pozitie sezind, stind pe un scaun sau fotoliu, genunchii departati la o latime de umeri, spatele drept, nesprijinit, palmele asezate pe treimea superioara a coapselor, orientate in jos, coloana dreapta, rigida, abdomenul inferior usor contractat, ombilicul priveste in sus, fesele usor contractate, bustul, coapsele si bratele relaxate, capul usor flectat, barbia apara zona tiroidiana, privirea inainte la circa 6 metri sau spre infinit, ochii intredeschisi sau pozitia intins pe spate: picioarele departate la o latime de umeri, bratele pe linga corp, palmele orientate in jos, coloana ca un stilp de beton, abdomenul usor contractat, ombilicul priveste in sus, fesele usor contractate, barbia usor flectata, ochii intredeschisi privind spre tavan, ultimele doua putind fi practicate acasa.
Din aceasta pozitie, oricare ar fi ea, primul lucru care trebuie facut este sa-mi alung toate gindurile din minte, grijile de peste zi, ce nu mi-a mers bine, ce a mers bine, dorinte pentru mai tirziu, lucruri pe care le mai am de facut in cursul zilei etc. Este o intreprindere dificila, nu intotdeauna reusim acest lucru, dar trebuie sa facem tot posibilul pentru a ne putea concentra numai la momentul respiratiei si la ceea ce urmeaza sa realizam prin mokuso. Trebuie sa incerc sa ma concentrez la ceea ce fac aici si acum, in acest moment si sa nu ma mai intereseze ce a fost sau ceea ce va urma. Trebuie sa ajung sa traiesc clipa prezenta, sa ma focalizez asupra ei.
Daca am reusit sa ma concentrez pe ceea ce fac in acel moment, urmeaza sa incep o tehnica de respiratie dirijata, un tip de respiratie abdominala. Inspir aer pe nas si-mi imaginez, cit mai veridic cu putinta ca aceasta coloana de aer inspirata se deplaseaza prin nas, urca prin partea anterioara a fetei spre zona superioara a capului pina in crestet, apoi coboara incet de-a lungul coloanei vertebrale pina in spatele ombilicului, moment in care vine spre anterior, imi umple abdomenul inferior cu aer, apoi stomacul, baza plaminilor, portiunea lor medie, virfurile plaminilor si in acest punct se opreste inspirul. Inspirul trebuie sa fie suficient de lung pentru a parcurge traseul descris, iar in momentul in care ajunge la mijlocul si virful plaminilor, ar trebui sa simt un efort, usor dureros, in a mai putea inspira. Inspirul, in ultima faza, se face cu dificultate si cu un usor disconfort. Ca timp, acest inspir poate fi facut timp de 4, 8, 12 sau 16 secunde, in functie de antrenamentul fiecaruia si de timpul alocat acestei tehnici de respiratie.
Dupa acest inspir urmeaza un timp intermediar, de apnee (retinere fortata a inspiratiei/expiratiei), care se realizeaza printr-o contractie a coardelor vocale si a gitului in asa fel incit nu intra si nu iese aer din plamini. Este ca si cum mi-as tine respiratia sub apa. Acest timp ar trebui sa dureze jumatate din timpul ales pentru inspiratie (daca inspirul a fost de 4 secunde, apneea va fi de 2 secunde, la 8 secunde/ apneea este de 4 secunde etc.).
Expirul se face cu gura intredeschisa, scotind aerul cu un usor zgomot, continuu,  dat de blocarea coardelor vocale, un zgomot asemanator cu suflarea aerului printr-un tub. Aerul trebuie expirat, in primul rind, din abdomen, apoi din stomac, din bazele plaminilor, treimea lor medie, din virfurile plaminilor, din git si din gura. La final, cu o usoara aplecare in fata a trunchiului cu circa 15-20 de grade (in pozitia sei-za sau za-zen), ma concentrez sa scot si ultimul aer rezidual din plamini. Aceasta necesita un efort suplimentar, ca si in cazul inspiratiei fortate din final, si un oarecare disconfort.
Expirul este urmat, de asemenea, de o perioada de apnee, ca si la inspir, cu durata identica, respectiv: perioada de apnee = cu jumatatea timpului de expir.
Sintetizind, matematic, putem da ca exemplu inspir 4 secunde, apnee 2 secunde, expir 4 secunde, apnee 2 secunde sau multiplii lor. Intotdeuna, apneea va fi jumatatea celorlalti doi timpi, inspir/expir.
Am facut primul pas doar. Urmeaza ca, in momentul in care, prin exersare, ajungem sa facem acest tip de respiratie automat, fara sa ne mai gindim la ea sau fara sa numaram, in inspir, ne gindim ca preluam energie benefica din univers si ne incarcam acumulatorii, in expir, ne gindim ca scoatem ceea ce este negativ si rau in noi.
Ca aplicatie practica imediata, puteti incerca tehnica de respiratie abdominala in doua situatii cotidiene: in situatia in care sinteti racit(a) sau daca va este frig. Prin concentrarea asupra tehnicii de respiratie si a gindului ca, prin expir, eliminam energiile negative, vom descoperi, cu surprindere ca nasul nu mai curge sau ca ne invaluie o caldura placuta in corp si nu ne mai este frig.
In mokuso, respiratia are o importanta covirsitoare deoarece ma pregateste pentru ceea ce va urma. Este starea de ready, starea de arousal, de pregatire pentru concentrarea unui singur gind spre un singur scop/ actiune. Toate celelalte ginduri se estompeaza si, incet, incet, dispar. Se poate intimpla ca, cel putin initial, sa apara ginduri parazite care ma deturneaza de la gindul principal asupra caruia doresc sa ma focalizez. In acest caz, nu am de facut altceva decit sa ma debarasez de gindul parazit, sa-l alung si sa revin la problema care ma framinta si pe care o doresc rezolvata, cel putin in minte. Uneori, solutia problemei de rezolvat nu se supune unei ordini logice sau constiente de inlantuire a evenimentelor, ci erupe din mine, din adinc, undeva din inconstient. Dar, sigur, solutia va fi cea buna. Este un anumit fel de intuitie, dar nu intuitia pe care o intelegem in termenii obisnuiti. Este, cumva, altceva.
In viata de zi cu zi, mokuso, practicat regulat, cel putin o data pe zi, ma ajuta sa-mi organizez gindurile si prioritatile, sa descopar solutia problemelor carora nu le-am gasit rezolvarea in trecut sau doar gindind logic, ma ajuta sa nu incep doua lucruri de importanta asemanatoare in acelasi timp, ci sa dau prioritate problemei pe care o consider mai importanta, dintre cele doua, si sa nu ma pierd in amanunte conexe cu sarcina de indeplinit.
Mokuso si tehica de respiratie expusa sint primii pasi pentru o viitoare cunoastere de Sine ca si pentru calatoriile in astral, pentru gasirea Armoniei cu tine insuti, cu Ceilalti, cu Natura si cu Universul, legea suprema din artele martiale. Este un prim pas de a intelege ca ambele sint un tot unitar, inseparabil, si reprezinta nu o tehnica, asa cum, din motive didactice, v-am prezentat-o, ci un mod de viata, asa cum artele martiale reprezinta Budo, o cale de urmat, un mod de viata, in care exista, intotdeauna, numai invingatori.

Sursa: Forum : Unica

Copyright © 1997– CLUB SPORTIV NIDAN FOCSANI

CSNIDAN.ro foloseste cookie-uri pentru imbunatarire experientei dumneavoastra pe site-ul nostru iar continuarea sesiunii pe acest site implica acordul tau.

Detalii